Samsung Galaxy S25 review – 1 lună de utilizare

După o bună perioadă în care Galaxy S21 FE mi-a fost companion, am început să simt că performanța sa nu mai este îndeajuns. În acest review Samsung Galaxy S25 o să expun motivele pentru care nu regret decizia de a face upgrade. Inițial, am explorat și variante mai accesibile ca preț, analizând îndeaproape muuuuulte modele de la branduri precum Honor, Huawei, Google Pixel și Motorola. Cu toate acestea, după o analiză atentă, diverse aspecte ale acestor alternative nu m-au convins pe deplin. Fie că era vorba de specificații, experiența software sau alte detalii, niciunul nu părea să bifeze toate căsuțele potrivite pentru mine.

Așa cum spuneam, am decis să revin la seria Galaxy, de data aceasta țintind mai sus, către noul Samsung Galaxy S25. În acest review, vă voi împărtăși experiența mea cu acest dispozitiv, venind din perspectiva unui utilizator familiarizat cu ecosistemul Samsung, dar și după o analiză atentă a competiției.

Notă: Acest articol NU a fost sponsorizat de către Samsung sau orice alt brand. Telefonul prezentat a fost cumpărat de către autor în scop personal.

Design

Samsung Galaxy S25 este compact și ușor (162 g), având un design plăcut privirii, dar și atingerii. Chiar dacă termenul de „compact” înseamnă altceva decât însemna acum câțiva ani, telefonul este ușor de folosit cu o singură mână (chiar dacă eu am mâinile mici). Asta datorită ramelor înguste ale ecranului de 6.2 inch, ce facilitează un raport ecran-suprafață de 91,1%. Mă așteptam ca diferența dintre Samsung Galaxy S25 și S21 FE să fie deranjantă, în termeni de suprafață a ecranului, însă nu a fost deloc așa. Încă le mai confund prin casă, atât de similare sunt.

Galaxy S25 are certificare IP68 pentru rezistență la praf și apă (poate rezista la imersie în apă până la 1,5 metri adâncime timp de 30 de minute).

Samsung Galaxy S25 are rame plate cu colțuri rotunjite și panouri plate din sticlă (atât pe față, cât și pe spate). Atât rama, cât și panoul de pe spate au un finisaj mat, iar telefonul este, într-o oarecare măsură, rezistent la amprente.

Culorile disponibile sunt: Navy, Icyblue, Mint, Silver Shadow, Blueblack, Coralred și Pinkgold.

Construcție:

  • față: Sticlă (Gorilla Glass Victus 2)
  • spate: Sticlă (Gorilla Glass Victus 2)
  • ramă: Aluminiu

Display – Samsung Galaxy S25 / S25+ / S25 Ultra fac uz de aceeași tehnologie

Galaxy S25 folosește un ecran Dynamic AMOLED 2X de 6,2 inch, care își ajustează dinamic rata de refresh între 1 Hz și 120 Hz folosind tehnologia LTPO. Tehnologia LTPO este un avantaj major al ecranului, acest lucru traducându-se într-un Screen On Time (timp de utilizare cu ecranul pornit) semnificativ mai mare decât folosind un display cu rate fixe de 60/120 Hz. Există și compatibilitate HDR10+.

Deși are o rezoluție 1080p, cu o densitate de 416 ppi (pixeli per inch), ecranul arată excelent și oferă imagini clare și luminoase. Luminozitatea ecranului în lumina soarelui este foarte bună; recomand folosirea setării Luminozitate adaptabilă. Puteți ajunge la aceasta ținând apăsat pe bara de luminozitate. Tot acolo veți mai găsi și setarea Luminozitate suplimentară, care ajută la fixarea sa la un nivel foarte ridicat. Eu nu am avut nevoie de aceasta. Fiind o setare fixă, va trebui să dezactivați Luminozitatea adaptabilă înainte.

Acestea fiind spuse, luminozitatea atinge 1.400 niți cu ușurință, însă există și scenarii când valoarea acesteia urcă la peste 2.500 niți.

Samsung Galaxy S25 vine, de asemenea, cu un senzor de amprentă ultrasonic integrat sub ecran – o componentă hardware premium care nu are nevoie de iluminare pentru a-ți scana degetul. Și deși funcționează fără cusur, senzorul devine problematic dacă folosești o folie de protecție obișnuită din sticlă, în timp ce cu unele modele de folii pur și simplu nu funcționează deloc. Am găsit totuși o folie din sticlă securizată (tempered glass) care permite utilizarea fără griji a senzorului.

Performanță de top – aceeași ca pe Plus / Ultra

Modelele Galaxy S25 / S25+ / S25 Ultra sunt propulsate de chipsetul Snapdragon 8 Elite, fabricat pe un proces de 3nm – cel mai puternic SoC (System on a Chip) de pe un telefon Android în prezent. Este vorba de o versiune specială „Snapdragon 8 Elite for Galaxy„, ceea ce înseamnă că cele două nuclee principale (prime CPU cores) ale procesorului au frecvențe mai mari (4,47 GHz față de 4,32 GHz), iar procesorul grafic (GPU) Adreno rulează, de asemenea, la frecvențe mai ridicate.

Apoi, avem procesorul grafic Adreno 830, construit pe o arhitectură nouă, care utilizează un design compartimentat, fiecare sector având memorie dedicată. Modelul Adreno 830 dispune de trei astfel de unități, tactate la frecvențe de până la 1,2 GHz.

Stabilitatea performanței este similară cu cea a generației anterioare de telefoane Galaxy – se înregistrează o scădere a performanței CPU de 55% și o scădere de 45% a performanței GPU în testele de stres. Telefonul se încălzește în utilizare foarte intensivă, dar nu devine fierbinte. Chiar dacă aceste cifre pot suna îngrijorător, nu este cazul să vă faceți griji. Există telefoane de top care sunt puțin mai stabile în astfel de scenarii extreme, dar și telefoane cu același chip care nici nu pot rula testele. În utilizarea de zi cu zi, incluzând jocuri, S25 oferă performanțe și stabilitate excelente.

În ceea ce privește stocarea, Galaxy S25 este disponibil în variante de 128GB (UFS 3.1), 256GB (UFS 4.0; varianta testată în acest review) și 512GB (UFS 4.0). Vă sfătuiesc și pe voi să evitați varianta de 128 GB, datorită performanței mai reduse a memoriei flash.

Stocarea UFS 4.0 poate atinge viteze de citire secvențială de până la 4.200 MB/s și viteze de scriere de până la 2.800 MB/s. Lățimea de bandă crescută a UFS 4.0 ar trebui să fie evidentă imediat în utilizarea de zi cu zi, cum ar fi la încărcarea aplicațiilor și a jocurilor. Va reprezenta, de asemenea, un avantaj important pentru înregistrarea video la rezoluții și rate de cadre (framerate) înalte, precum și pentru alte aplicații care solicită intens memoria. În același timp, eficiența sporită a acestei tehnologii ar trebui să se traducă direct printr-o autonomie mai bună a bateriei.

Memoria RAM este aceeași pentru toate cele trei versiuni – 12GB LPDDR5X.

Gaming pe Galaxy S25

Mulțumită Adreno 830, grafica maximă și FPS stabile sunt asigurate pe Galaxy S25. Chiar și în jocuri solicitante precum Genshin Impact, nu veți observa frame drops. De asemenea, gaming-ul la 120 FPS este posibil atunci când rulați titluri cu cerințe de sistem reduse sau cu detalii grafice nu foarte avansate.

Conectivitate, apeluri, GPS

Pe lângă Bluetooth 5.4, Samsung DeX, NFC și Miracast, Samsung Galaxy S25 dispune de un port rapid USB 3.2 (Gen 1) care suportă USB OTG și ieșire video prin cablu (spre un monitor/TV, de exemplu). Vitezele de transfer ale portului USB ating în jur de 200 MB/s.

Samsung Galaxy S25 suportă o gamă largă de frecvențe pentru toate standardele de comunicații mobile, incluzând 5G (chiar și standardul Sub6) și modernul standard WiFi 7. Folosind un router TENDA TX3 (Wi-Fi 6), am obținut viteze de 600 MB/s, însă telefonul este capabil să atingă ~1.300 MB/s pe WiFi 7. Site-urile se încarcă rapid și poți derula prin ele în mod fluid.

Samsung Galaxy S25 oferă suport dual-SIM, permițând utilizatorilor să aleagă între a folosi două cartele nano SIM fizice, două eSIM-uri (SIM virtual) sau o combinație între cele două formate. Funcții utile pentru apeluri precum VoLTE (Voice over LTE) și Apeluri Wi-Fi sunt, de asemenea, disponibile.

Calitatea convorbirilor pe acest telefon este excelentă: interlocutorii pot fi înțeleși clar, vocile sunt transmise natural, iar zgomotul de fundal este filtrat în mod eficient.

Mulțumită suportului GNSS dual-band (care utilizează simultan două frecvențe de la sateliți), ce include compatibilitate cu toate rețelele globale majore (precum GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou), smartphone-ul este capabil de o poziționare rapidă și foarte precisă.

Camere Samsung Galaxy S25

S25 utilizează camere aproape identice cu cele existente pe S23/S24, ceea ce îi poate dezamăgi pe pasionații de fotografie.

Camera Principală (Wide): 50 MP, cu stabilizare optică (OIS) și autofocus rapid (Dual Pixel AF). Poate filma la rezoluție 8K (4320p) la 30fps sau 4K (2160p) la 60fps.

Camera Telephoto: 10 MP, cu stabilizare optică (OIS) și autofocus (oferind zoom optic 3x). Poate filma 4K la 60fps.

Camera Ultrawide: 12 MP, cu unghi larg de cuprindere și focus fix. Poate filma 4K la 60fps.

Camera Frontală: 12 MP, cu autofocus (PDAF). Poate filma 4K la 60fps.

Camera principală a lui Samsung Galaxy S25 vine, astfel, echipată cu senzorul ISOCELL GN3. Acest lucru este valabil și pentru modelul S25+. Senzorul de cameră de 1/1,57 inci, care este folosit începând cu S22, oferă stabilizare optică a imaginii (OIS) și poate utiliza întreaga sa rezoluție de 50 MP inclusiv în modurile Foto (obișnuit)/Pro și aplicația Expert RAW.

Fotografii

Camera principală produce imagini clare, cu un nivel bun de detalii, gamă dinamică largă și culori vii, dar fără a fi exagerate. Calitatea imaginilor este practic la fel ca anul trecut. Contrastul este în general bun, însă uneori fotografiile pot părea puțin lipsite de profunzime în condiții de iluminare mai dificile.

Fotografiile realizate în modul Portret sunt destul de reușite în ceea ce privește separarea subiectului de fundal și redarea efectului blur.

Camera frontală are autofocus și o rezoluție de 12 MP și realizează selfie-uri cu un nivel mare de claritate în lumină bună. Subiectul este întotdeauna bine expus, cu tonuri naturale ale pielii, culori excelente, gamă dinamică largă, în cele mai mici detalii.

Fotografiile realizate cu camera telephoto 3x sunt mulțumitoare, dar cu siguranță nu reprezintă un punct forte al telefonului. Imaginile cu zoom se potrivesc cu procesarea camerei principale în ceea ce privește culorile, contrastul, temperatura de culoare etc. Detaliile sunt pe măsura așteptărilor, având în vedere procesul de upscale de la 10MP la 12MP. Culorile sunt, de asemenea, excelente.

Pe timp de noapte

Fotografiile nocturne standard (realizate fără modul Noapte) au o procesare mai subtilă, reușind să păstreze bine detaliile din zonele iluminate corespunzător. De asemenea, este vizibil destul de mult zgomot digital. Cu toate acestea, redarea culorilor este plăcută.

Activarea manuală a modului Noapte produce adesea rezultate mult mai bune, deoarece elimină o mare parte din zgomot și accentuează claritatea și contrastul. În anumite situații, diferența poate fi imensă.

Capabilități video

Rezoluții și FPS:

  • Toate cele patru camere (principală, telephoto, ultrawide, frontală) pot înregistra video la rezoluție de până la 4K la 60 de cadre pe secundă.
  • Camera principală din spate poate filma și la rezoluție superioară, 8K, la 30 fps.
  • Modul Pro Video oferă flexibilitate suplimentară, permițând înregistrarea la 24 fps (pentru un aspect cinematografic) atât în 4K, cât și în 8K.

Calitatea Imaginii și Formate:

  • HDR: Înregistrarea video HDR a fost îmbunătățită la 10-bit (comparativ cu 8-bit anul trecut), captând o gamă mai largă de culori și niveluri de luminozitate.
  • Galaxy Log: A fost introdus un nou mod „Galaxy Log”, ideal pentru utilizatorii avansați care preferă să realizeze singuri etalonarea culorilor (color grading) în post-producție.

Codecuri și Stocare:

  • Codecul video implicit este h.265 (HEVC), recunoscut pentru eficiența sa. Acesta permite alegerea între a prioritiza calitatea maximă a imaginii sau reducerea dimensiunii fișierelor video.
  • Ca alternativă, este disponibil și codecul mai vechi și mai puțin eficient, h.264.

Stabilizare:

  • Stabilizarea imaginii în timpul înregistrărilor video este foarte bună, fiind asigurată de sistemul OIS (stabilizare optică a imaginii), completat de stabilizare electronică (EIS).

Software – un mare pas înainte

Galaxy S25 vine cu sistemul de operare Android 15 și cea mai recentă versiune a interfeței One UI (7.0). Unul dintre punctele forte ale seriei Galaxy S este suportul software pe termen lung – iar S25 nu face excepție. Acest telefon de top urmează să primească actualizări (atât de sistem de operare, cât și de securitate) timp de 7 ani compleți, până la 31 ianuarie 2032. Actualizările de securitate vor fi livrate lunar în primii ani.

Există, de asemenea, îmbunătățiri aduse funcției Google „Circle to Search”, o nouă bară „Now Bar” pentru informații personalizate direct pe ecranul de blocare și funcția „AI Select”, concepută pentru a sugera acțiuni relevante. Asistentul Gemini este și el la o apăsare distanță (butonul Power).

Imaginile de mai jos au fost comprimate, de aceea se pot vedea puțin pixelat.

Butonul lateral de pornire nu servește doar ca un buton clasic, ci i se pot atribui și alte funcții. Implicit, Galaxy S25 lansează asistentul Gemini (deasupra aplicațiilor) dacă țineți apăsat acest buton. Apăsarea dublă a butonului deschide camera foto sau o altă aplicație la alegerea utilizatorului.

Dincolo de aceste funcții noi, consider că interfața One UI de la Samsung rămâne, per ansamblu, cea mai reușită și completă experiență software pentru un telefon la ora actuală. Există numeroase funcții pe care le găsesc extrem de utile în utilizarea zilnică și pe care, în mare parte, nu le regăsim la competiție. Voi detalia în articole viitoare câteva dintre aceste aspecte care, din punctul meu de vedere, fac diferența.

Sunet

Samsung Galaxy S25 folosește un sistem de difuzoare dual (stereo), cu un bas subtil și înalte prezente. Sunetul său este foarte OK pentru un smartphone din clasa compactă. Muzica poate fi redată și prin intermediul portului USB-C (folosind căști sau adaptoare compatibile).

Samsung Galaxy S25 – autonomie, încărcare

Autonomia oferită de bateria de 4000 mAh este foarte bună, un rezultat datorat în mare parte eficienței energetice a chipsetului Snapdragon și ecranului LTPO, care își ajustează dinamic rata de refresh. Am reușit să obțin 9 ore de utilizare continuă (cu luminozitatea ecranului setată la un nivel potrivit pentru interior, WiFi activ și rulând diverse aplicații), plus încă 12 ore de standby; la finalul acestei perioade, nivelul bateriei scăzuse cu 92% (rămânând 8% disponibili).

Din păcate, nu există nicio schimbare la încărcarea prin cablu față de generațiile S24-S22. Se atinge o putere maximă de 25W, folosind un încărcător compatibil Power Delivery 3.0 cu suport PPS. Astfel, telefonul se poate încărca de la 15% – 50% în 18 minute, în timp ce încărcarea de la 0% la 100% durează 1 oră și un sfert.

Încărcarea wireless rămâne la maximum 15W, dar Samsung a actualizat compatibilitatea la standardul ‘Qi 2.1 ready’. Asta înseamnă că puteți folosi accesorii de încărcare wireless magnetică (similare MagSafe). Totuși, mențiunea ‘ready’ indică faptul că telefonul în sine nu are magneți integrați pentru aliniere și atașare; prin urmare, pentru a beneficia de funcționalitatea magnetică, este necesară utilizarea unei huse cu magneți încorporați.

Samsung Galaxy S25 oferă câteva opțiuni utile în meniul ‘Protecția bateriei’:

  • De bază: Oprește încărcarea la 100% și o reia doar după ce nivelul bateriei scade la 95%.
  • Adaptivă: Ajustează automat viteza și momentul finalizării încărcării pe baza tiparelor dvs. de utilizare și somn (de exemplu, poate încetini încărcarea peste noapte și o finalizează la 100% chiar înainte de ora de trezire).
  • Maximă: Permite setarea unei limite maxime personalizate la care se oprește încărcarea (puteți alege între 80%, 85%, 90% sau 95%)

Samsung Galaxy S25 – preț și verdict

S25 se vinde la eMAG de la aproximativ 3500 de lei (varianta de 128 GB pe care personal nu o recomand, vezi mai sus de ce). Versiunile cu capacitate de stocare de minim 256 GB pleacă de la ~3900 lei, în funcție de vânzător. Eu rareori optez să cumpăr de la parteneri eMAG, așa că recomand să verificați ca eMAG să fie vânzătorul. Mai puțină bătaie de cap cu garanția și un eventual retur.

Așadar, dacă vă doriți un telefon puternic și bine echilibrat (atât software, cât și hardware), Samsung Galaxy S25 este o opțiune pe care nu o veți regreta. Nu aduce elemente revoluționare, dar livrează ce promite: un display excelent, performanță la înălțime și o autonomie pe care vă puteți baza. Experiența foto este bună, chiar dacă nu atinge excelența altor modele de top.